T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gümüşhane’de Süt Hijyeni ve Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Paneli Düzenlendi

Yayın Tarihi : 22.11.2023

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce İl ve ilçelerimizde süt üretimi yapan üreticilere yönelik “Süt hijyeni ve Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon" konulu panel düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi Karaca Salonunda düzenlenen panele, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, DSİ 223. Şube Müdürü Ümit Yayla, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Proje sorumlusu Selahattin Dal, Şube ve İlçe Müdürleri, üretici birlikleri ve süt üreticileri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, tohumdan sofraya üretimin her aşamasında yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerimizle sağlıklı gıda üretimi için çalışmalarımızı büyük bir heyecanla ve gayretle yürütüyoruz. Bugün gıda sektörünün en önemli ürünlerinden biri olan süt bu programımızın konusunu oluşturuyor. Sütle ilgili bu paneli düzenlememizdeki amacımız, ilimiz genelinde süt üretimi yapan üreticilerimizin, süt ve süt ürünleri üretiminde dikkat edilmesi gereken besleme, bakım, muhafaza ve gelirlerini teminat altına alma gibi hususlarda bilgi düzeylerinin artırılarak, verimli, kaliteli, karlı, sağlıklı ve sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamaktır dedi.

Kıraç, İlimiz hayvansal üretimi alanında tüketicilerimize kaliteli ve güvenilir gıda arzını sağlaması yolunda ciddi katkılar sunacağına inandığım panelimizin tüm üreticilerimize ve tüketicilerimize hayırlı olmasını diliyor, desteklerinden dolayı başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı olmak üzere, Sayın Valimiz Alper Tanrısever'e, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığımıza, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma, panelistlerimize, programın düzenlenmesinde salonu bize tahsis eden Üniversite yönetimine emeği geçen adını sayamadığım herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum dedi.

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığından Proje sorumlusu Selahattin Dal ise konuşmasında Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteğiyle düzenlenen eğitim programlarının amacının sağım hijyenini çiftçiye öğretebilmek olduğunu, Projenin 2016 yılından günümüze kadar devam ettiğini, projenin amacının sağım hijyenini çiftçiye öğretebilmek ve yapılan hatalardan vazgeçmelerini sağlamak olduğunu, şu ana kadar 494 kurs düzenlendiğini ve bu kurslardan 10 bin 752 çiftçiye katılım belgesi düzenlendiğini ve bundan sonraki süreçte üretici, tüketici ve sektör temsilcilerini paneller, çiftçi gezileri ve köy toplantıları ile bir araya getirerek eğitim ve yayım faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti.

Konuşmalarının ardından panel düzenine geçilerek Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şükrü Gürler'in Moderatörlüğünde; Trabzon Et Kombinası Müdürü Dr. Serkan Kumaş tarafından, Süt Hayvanı Beslenmesinde Genel Kurallar, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Veteriner Hekim Hamza Özdener tarafından Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Giresun Böle Müdürü Bülent Yaşaroğlu tarafından Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Sigortaları ve Dar Kapsamlı Hayvan Sigortası konularında katılımcılara yönelik sunumlar yapılarak, soru ve talepleri değerlendirildi.

Çiftçilerin yoğun ilgi ve katılım gösterdiği panelin sonunda, panelistlere ve üreticilere belge takdimlerin ardından süt üreticilerine süt kovası, süt sağım önlüğü, meme dezenfektanı ve meme daldırma kabı dağıtımı yapılarak program sona erdi.