T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kelkit ve Köse İlçelerinde Üreticilere Nohut ve Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Eğitimi

Yayın Tarihi : 28.02.2024

​İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Kelkit ve Köse ilçelerimizde nohut ve kuru fasulye yetiştiriciliği yapan üreticilerine yönelik eğitim düzenlendi.

Kelkit ve Köse İlçelerinde gerçekleştirilen eğitim programına, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, İl Müdür Yardımcısı, Şube ve İlçe Müdürleri, İlgili teknik personeller ile üreticiler katıldı.

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, kuru fasulye ve nohut yetiştiriciliğinin ilin tarımsal üretimi açısından önem arz ettiğini, yetiştiricilikte çiftçilerimizin bazı yanlış ve hatalı uygulamaları ile karşılaştıklarını, çiftçilerimizin verimli, kaliteli ve sağlıklı üretim yapmalarını sağlamak için bu eğitimleri düzenlediklerini söyledi.

Tarımsal Üretimin Planlanması ile ilgili de katılımcılara bilgi veren İl Müdürü Kıraç, dünyada yaşanan gelişmeler tarımsal üretimin önemini her geçen gün arttırdığını belirterek, tarımsal üretimin planlanması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir dedi.

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı tarafından 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik “Hayvancılık Yol Haritası"nı açıklandığını ifade eden Kıraç, Bitkisel Üretim Planlaması ile ilgili çalışmalar devam ediyor, 2024-2025 üretim sezonu itibariyle Tarımsal Üretim Planlamasının uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

Eğitimde Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden konu uzmanı Arslan Uzun tarafından nohut ve kuru fasulye yetiştiriciliği konularında tarla hazırlığı, gübreleme, ekim zamanı, ekim sıklığı, ekim derinliği ve ekim normu, tohumluk, hastalık ve zararlıları ile mücadele metotları, sulama, hasat ve depolama konularında üreticilere detaylı bilgiler verdi.

Yapılan sunumun ardından çiftçilerin sorularının cevaplandırılması ile eğitim toplantısı son buldu.