Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GÜMÜŞHANE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLERİ
    İLÇE MÜDÜRLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYONUMUZ VE VİZYONUMUZ
    KALİTELİ POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIM BİLGİ SİSTEMİ (TBS)
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
    ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS)
    TARIMSAL ÜRÜNLER MALİYET SİSTEMİ (TAMSİS)
    GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    KKYDP PROGRAMI BAŞVURU SAYFASI
    İSTATİSTİK BİLGİ SİSTEMİ
  • PROJELER
    2018 YILANDA UYGULANAN PROJELER
    2019 YILINDA UYGULANAN PROJELER
    2020 YILINDA UYGULANAN PROJELER
    2022 YILINDA UYGULANAN PROJELER
    2023 YILINDA UYGULANAN PROJELER
    2024 YILINDA UYGULANAN PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    BROŞÜRLER
    YATIRIMCI REHBERİ
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Gümüşhane’de kuşburnu hasadı tamamlanmak üzere

4.11.2017 / Gösterim Sayısı : 337 / Arşiv

​

Adı pestil ve kömenin yanı sıra kuşburnu ile özdeşleşen Gümüşhane'de kuşburnu hasadında sona gelindi.

Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu, Gümüşhane'de önemli tarım ürünlerinin başında geliyor. Yıllık 500 ton kuşburnu üretimiyle Türkiye'nin en fazla kuşburnu üretimi yapan il konumundadır.

Büyük bir bölümü geleneksel yöntemlerle işlenmesinin ardından kış mevsiminde tüketilen, ilin ekonomisine katkı sağlayan kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili ve lezzetli  olarak yerini alıyor.

Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane'de Kuşburnu ciddi bir üretim potansiyeline sahip olduğunu ve  Kuşburnu denilince akla Gümüşhane'nin geldiğini  belirterek, kuşburnu bitkisinin Türkiye'de doğal olarak yetişen 27 türünden 17'sinin Gümüşhane'de bulunduğunu söyledi. Gümüşhane kuşburnunun gen merkezidir. Neredeyse Gümüşhane'nin 320 köyünün tamamında doğal olarak kuşburnu yetişmektedir. Bu nedenle çok geniş ürün kapasitesine sahibiz dedi.

Türkiye'de böyle bir toprak yapısı üzerinde bu kadar tür ve çeşidi bünyesinde bulunduran başka bir ilin olmadığını ifade eden İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane'de daha çok yoğun olarak İl Merkezi, Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde doğal olarak yetişen kuşburnu bitkisinin Gümüşhane yöresine çok büyük ekonomik katkılar sağlayacak özelliğe sahip olduğunun belirterek  Gümüşhane'nin dağlarını taşlarını kuşburnu yapma arzuları olduğunu, amaçlarının köyde yaşayan insanların ek gelirini artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

 Türkiye'nin en önemli gen merkezi durumunda olan ve yörede yıllık 500 (beşyüz) ton kuşburnu üretimin gerçekleştiğini belirten  Birşen, İlimizin tarımsal hasılasına katkısı yaklaşık 2 milyon TL dir. Kuşburnu doğal olarak dağlarda kendiliğinden yetiştiği için bunun toplaması zahmetli bir iş bir kişi günde yaklaşık 15 kg toplayabiliyor. Gümüşhane'de  birçok ailenin kış mevsimi gelmeden önce kuşburnu hasadı yaptığını anlatan Birşen, toplanan bu meyvenin hem kurutularak çay olarak kullanıldığını hem de pişirilerek reçel ve marmelat olarak hazırlandığını ifade etti.

Gümüşhane'de kuşburnunun işlenmesi ile ilgili 5 adet işletme mevcut olduğunu kaydeden Birşen, Gümüşhane İl Müdürlüğü olarak Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" hazırladıklarını ve  bu yıl 7 bin dikensiz kuşburnu fidanı getirerek kapama bahçeleri oluşturduk. Ve buralardan ciddi sonuçlar bekliyoruz. Gerek iklimsel olarak gereksede toprak yapısı olarak bölgemize adapte olmuş ciddi bir üretim potansiyeline sahibiz. Amacımız üretimimizi artırmaktır dedi. C vitamini açısından en zengin meyvenin kuşburnu olduğunu belirten Birşen, 100 gr kuşburnundaki vitaminin bir kasa portakaldaki vitamine denk geldiğini ve besin değeri açısından da oldukça zengin bir bitki olduğunu kaydetti. Toplanan kuşburnu meyvesinden evlerde marmelat, meyve suyu ve çay yapıldığını belirterek, bu ürünlerin kış yiyeceği olarak köylerde yaşayanların ambarlarında yerini aldığını söyledi.

Gümüşhane'nin Merkeze bağlı Gümüşkaya  Köyünde kışın tüketilmek üzere kuşburnu marmelatı yapan ev hanımı Ramile Çiçek de bu meyvenin toplanmasının ve reçelinin yapılmasının çok zahmetli işler olduğunu ifade ederek, Kuşburnunun birçok aşamadan geçtikten sonra marmelata dönüştüğünü söyledi. Çiçek Kuşburnunu dağlardan topluyoruz. Toplanan kuşburnular yıkandıktan sonra uç kısımları bıçak ile kesildikten sonra kazanlarda pişiriliyor. Pişen kuşburnuların içindeki çekirdeklerinin çıkması için ezilerek kevgirden geçiriliyor. Daha sonra elekten geçirilen kuşburnular kazanda pişirildikten sonra kavanozlara koyuyoruz. Yaptığımız kuşburnu marmelatı Tamamıyla organik hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz dedi.


Fotoğraf Galerisi (37)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
İl Tarım Ve Orman Müdürü Kıraç, Kurban Bayramı ...
...
Gümüşhane’De Çiftçilere 226 Bin 208 Adet Sebze ...
...
Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Nohut Tohumu Desteğ ...
...
Gümüşhane’De Üreticilere 5 Milyon 820 Bin Tl D ...
...
Gümüşhane’De “Tarım Orman Ve İnsan” Temalı Fot ...
...
Çiftçilere Budama Eğitimi Verildi

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü. Hasanbey Mah. Cumhuriyet Cad. No:105

  • Telefon : 0 456 213 1027 - 0 456 213 2110 - 0 456 213 1022

  • Faks : 0 456 213 30 56

  • E-Posta : gumushane@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI