Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde "Kırsal Kalkınma Buluşmaları" kapsamında Karabuğday bitkisinin tanıtımı ve fırsatlarının tartışılması amacıyla "Karabuğday çalıştayı" gerçekleştirildi.
Kırsal Kalkınma Buluşmaları kapsamında Gümüşhane'de Karabuğday bitkisinin tanıtımının yapılması, ülkemize ve ilimize sunacağı fırsatların tartışılması maksadıyla Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi, Kelkit Belediyesi, Kelkit Ziraat Odas ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğiyle Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda "Karabuğday Çalıştayı" yapıldı.
Çalıştayın açılış programına Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Halil İbrahim Zeybek, Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, Gümüşhane Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban ve DOKA Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Serkan Atabaş, kurum müdürleri çiftçiler ve ilgililer katıldı.
Çalıştayda Gümüşhane Vali Yardımcısı Sayın Mustafa Anteplioğlu yaptığı konuşmada, "Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerimiz Gümüşhane'nin tarım ve hayvancılık bölgeleridir. Burada tarım ve hayvancılığı geliştirmek için özellikle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Belediyemiz, İl Özel İdaremiz ve ajansımız maddi açıdan ciddi destekler vermektedir. Mümkün olduğu kadar da ürün çeşitliliğini arttırmaya yönelik özellikle inovasyonu gerektiren farklı ürünlere yönelik çalışmaları bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de karabuğdaydır. Hepimizin gayesi daha iyi koşullarda insanlarımızı yaşatmak, bunun da temeli üretmek ve ürettiğimizi iyi bir şekilde pazarlayabilmektir. Çalıştay vasıtasıyla hem çiftçilerimiz güzel bir şekilde bilgilendirilecekler hem ürünün tanıtımı yapılacak hem de burada bir işletmenin olduğunu da herkese duyurmuş olacağız. Bu tür çalışmalar, farkındalık oluşturması açısından çok önemlidir. Emeği geçen herkese, katkı sağlayan bütün kurumlara teşekkür ediyor, çalıştayımızın ilimize ve ilçemize hayırlara getirmesini temenni ediyorum" açıklamasında bulundu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen çalıştayda yaptığı konuşmada şunları söyledi; Hızla değişen dünyada insanların refah seviyesi arttıkça tüketimin de arttığını, buna bağlı olarak doğal ve organik gıdalara olan talep son yıllarda giderek artmaktadır. Bu değişimin yanında tarım, gıda ve organik beslenme konusunda her geçen gün önemini artırmaktadır dedi.
Gümüşhane kirlenmemiş su kaynakları, temiz topraklarıyla ön plana çıktığını belirten İl Müdürü Edip Birşen, Bu imkanları fırsata çevirmek düşüncesiyle hem işlenmeyen tarım alanlarını ekonomiye kazandırmak hem de çiftçimizin gelir seviyesini yükseltmek, katma değer oluşturmak açısından Gümüşhane'nin iklimine, toprak yapısına uygun projeler geliştirilmektedir. Bunlardan birisi de karabuğday yetiştiriciliği projesidir. Gerek Bakanlığımız gerekse İl Özel İdare kaynakları ile proje kapsamında 12 ton karabuğday tohumu desteği sağlanarak 1.620 dekar alanda karabuğday ekimi yapılarak yıllardır işlenmeyen tarım alanları işlenmeye başlanmıştır. Son dönemlerde glütensiz besin kaynaklarına artan rağbet ve çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının yanında ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılığa da katkı sağladığını kaydetti.
2018 yılında başladığımız deneme üretiminde karabuğdayın ekolojik olarak bu bölgeye uyum sağladığını tespit ettiklerini belirten Birşen, Deneme parsellerinde dekara 120-150 kg arasında verim değerlerine ulaştık. Başarılı olunca Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesinde Türkiye'de ilk ve tek karabuğday un tesisi kurulmuş olup; Günlük 35 ton hammadde üretim kapasitesine sahiptir. Özellikle içeriğinde B vitamini, magnezyum ve lif bulunmasının yanında yüksek düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden olan 'karabuğday' diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle Karabuğdayın artık arıcılık için de ciddi bir nektar kaynağı olmaya başlamıştır. Ayrıca hayvan beslemede yem olarak, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak, yabancı otlarla mücadelede ve tıbbi bitki olarak da kullanılmaktadır. Karabuğdayın diğer buğday türünden daha fazla katma değere sahip olması ve birim alandan daha fazla gelir getirmesi cazibesini her geçen gün artırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın karabuğdayı destekleme kapsamına alması bölgemizin ürün deseninin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Birşen, Bu yıl içinde Bakanlığımızın desteği ile Karabuğday Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kelkit ve Şiran ilçelerimizde 4 ton sertifikalı karabuğday tohumu dağıtımı gerçekleştirilerek 550 dekar alanda sertifikalı karabuğday ekimi yapılarak 2 milyon tarımsal hasıla hedeflenmektedir. 2022 yılı için 5 ton tohum alımı sağlanarak çiftçilerimize tohum dağıtımı yapılacaktır. İl Müdürlüğü olarak Karabuğdayın bölgemizde çiftçilerimiz arasında yayılmasını ve benimsenmesini sağlayıp, hem sürdürülebilir kalkınmayı, hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programından(KKYDP) 2 Milyon 700 bin TL. tutarındaki Glütensiz Karabuğday Bulgur Üretimi projesine % 50 hibe desteği bakanlığımız tarafından sağlanmıştır. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen girişimcileri ve çiftçilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Karabuğday çalıştayının ilimiz tarımsal hasılası için hayırlı olmasını diler, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim dedi.
Programın yapılan açılış konuşmalarının ardından öğleden sonraki oturumlar Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi ve TOBB Gümüşhane Akademik Danışmanı Prof. Dr. Hasan Ayaydın'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Gerçekleşen oturumlarda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr. Erkan Yalçın tarafından "Yerli Karabuğday çeşitlerinin bazı kimyasal ve biyoaktif bileşenleri ve ıslak öğütme veriminin incelenmesi", Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü Bitki Islahı ve Genetiği Bölümünden Dr. Ahmet Güneş "Karabuğday yetiştiriciliği, ülkemiz ve dünyadaki durumu", Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Seher Nagihan Nalçacı tarafından "Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından tıbbi ve aromatik bitkilerde yapılan Ar-Ge çalışmaları", Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan MYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümünden Dr. Nilgün Doğan ise "Karabuğday üretiminde sözleşmeli tarım ve etkileri" konulu sunumlarını gerçekleştirerek katılımcılara detaylı bilgiler verildi.
Yapılan sunumların ardından, çalıştay soru cevap kısmıyla son buldu.